LADEN...

Typ om te zoeken

Alternatief voor windturbines: airborne wind energy

Share

Er wordt tegenwoordig in alle hoeken gezocht naar een manier waarop we schone energie kunnen opwekken. Hoewel we al een groot aantal verschillende opties hebben kunnen vinden, lijkt tot nu toe elk idee een keerzijde te hebben. Windturbines doen bijvoorbeeld hun voordeel aan de harde wind op zee, maar zijn erg lastig te plaatsen in diepe wateren en kosten bovendien erg veel geld. Kite Power Solutions komt daarom met een verrassend alternatief: kite-energie.

Wat is kite-energie?

Al in 1970 werd het idee om energie op te wekken met behulp van een kite bedacht. Destijds was de technologie niet ver genoeg om het idee werkelijk te realiseren tot een praktisch ontwerp. Kite Power Solutions heeft dit idee weer opgepakt nu de technologie wel zo ver is. Net als bij de traditionele windturbine, maakt kite-energie gebruik van de kracht van wind. Zoals de naam doet vermoeden, wordt deze kracht opgevangen met een kite. Twee kites zijn met  lieren verbonden aan een grondstation. De ingenieurs van Kite Power Solutions hebben de kites zo geprogrammeerd, dat deze voortdurend in een vast patroon van een ‘8’ vliegen. Door in dit specifieke patroon te vliegen, kunnen hogere snelheden worden bereikt.

Door de kracht van de wind tegen de kite, wordt de 100 tot 200 meter lange lier verder uit de spoel getrokken. Deze is in het grondstation verbonden aan een generator, die vervolgens de energie opwekt en opslaat. Ten slotte wordt de lier met minimale moeite weer teruggeleid naar zijn startpositie door de aerodynamische weerstand op de kite te verminderen. Zodra de kite terug is op zijn startpositie, begint het proces weer opnieuw. De twee kites lopen precies asynchroon door het proces, waardoor energie continu wordt opgewekt. Volgens Kite Power Solutions kunnen er met één systeem 380 huishoudens van schone energie worden voorzien.

Waarom een kite boven een windturbine?

Over de hele wereld zijn er inmiddels windmolenparken gebouwd. Een aantal nadelen aan windturbines zorgen er echter voor dat ze uiteindelijk niet de redding kunnen bieden die we nodig hebben om volledig over te gaan op schone energie.

Zoals eerder gezegd, vormt de plaatsing van de enorme turbines een probleem. Alleen op specifieke plekken in en aan zee is het mogelijk windturbines te installeren en op land krijg je al snel klachten van omwonenden vanwege het lelijke uitzicht. Ook de gigantische kosten die gemaakt worden aan materiaal, het plaatsen en het onderhoud zijn een groot nadeel. Het compacte grondstation van de kites is daarentegen een stuk makkelijker te plaatsen en zelfs een drijvend station wordt mogelijk geacht. Daarnaast wordt er ongeveer 95% minder materiaal gebruikt, wat de kosten enorm drukt. Bovendien vliegen de kites op grotere hoogtes, waar meer wind te vangen is. Kite-energie is op het moment nog vol in ontwikkeling, maar biedt weer nieuwe hoop op wereldwijde schone energie!