LADEN...

Typ om te zoeken

Architectenbureau MVRDV tovert leegstaand, betonnen winkelcentrum om tot groene oase

Avatar
Share

Nederlands architectenbureau MVRDV kreeg vanuit de Taiwanese stad Tainan de opdracht om de overblijfselen van een vervallen winkelcentrum te transformeren naar een groene plek waar de mensen uit de stad tot rust konden komen. Het resultaat? Een urban lagoon omgeven door planten die uiteindelijk zullen uitgroeien tot een heuse jungle. Hierdoor wordt de stad opnieuw verbonden met de natuur en het water.

Hoogleraar plantte zaadje bij gemeente

Twee jaar geleden deed Lu Ching-fu, hoogleraar toegepaste kunst, een oproep aan de regering van Taiwan in de Taipei Times. “Politici moeten laten zien dat ze waarde hechten aan groene ruimte”, schreef hij en benadrukte de schaarste aan groene parkruimte in het land. “De regio Taipei heeft minder dan 10 procent aan groene ruimte, dit ligt ver achter de 42 procent in Londen, 30 procent in New York, 42 ​​procent in Beijing en 36 procent in Shanghai.”

Ching-fu citeerde ook een passage uit de 1940-editie van het overheidsbeleid van het land, waarin stond: “Het doel van stadsparken is om comfort en rust te brengen in het stadsleven. In de subtropen, waar de temperaturen het hele jaar door hoog zijn, zijn we gemakkelijk lichamelijk en geestelijk vermoeid. Daarom moeten parken een groot gebied beslaan met planten, bomen, paviljoens en vijvers.”

Bestaande gebouwen en plekken vergroenen

Het Stadsontwikkelingsbureau van Tainan begon te luisteren. Maar in plaats van plaats te maken voor groene ruimte, kreeg het architectenbureau MVRDV de opdracht om te vergroenen en aan te passen wat er al was. En dat was dus een winkelcentrum wat in 1983 was gebouwd, maar inmiddels opgeheven was en leegstond. Een betonnen jungle, maar niet meer dan dat.

Het sluiten van de shopping mall was een aanslag op de vitaliteit van het centrum van Tainan. Volgens MVRDV laat het project zien welke oplossingen er mogelijk zijn voor afgedankte winkelcentra, een resultaat van het online winkelen.

MVRDV haalt de jungle terug naar de stad Tainan

Vanuit de principes van de circulaire economie recyclede en transformeerde MVRDV het voormalige winkelcentrum in een urban lagoon omringd door jonge planten die zich de komende twee tot drie jaar zullen ontwikkelen tot rijke vegetatie. Veel groen dus, maar ook een urban pool zodat de stadsbewoners kunnen afkoelen en ontspannen. Wat ooit een ondergrondse parkeergarage was voor bezoekers van een winkelcentrum, is nu een groene plek om samen te komen en te relaxen.

“In Tainan Spring, de naam van het project, kunnen mensen baden in de overblijfselen van een winkelcentrum. Binnenkort zwemmen kinderen in de ruïnes van het verleden – hoe fantastisch is dat?”, zegt Winy Maas, medeoprichtster van MVRDV. “Geïnspireerd door de geschiedenis van de stad waren zowel de oorspronkelijke jungle als het water belangrijke inspiratiebronnen. Tainan is een erg grijze stad. Met de herintroductie van de jungle op elke mogelijke plek, herintegreert de stad in het omringende landschap.”

Wil je meer lezen over groene transformaties? Lees dan hier verder.

Beeld: Daria Scagliola, MVRDV