LADEN...

Typ om te zoeken

Top 4 duurzame haarborstels

Share

Je haar borstelen doe je elke dag, maar hoeveel aandacht heb je besteed aan de haarborstel zelf? Haarborstels zijn meestal gemaakt van plastic en het kan jaren duren voordat ze zijn afgebroken. Dit betekent dat miljoenen borstels over de hele wereld op stortplaatsen liggen. Daarom zijn duurzame haarborstels belangrijk!

Als je hier geen last van hebt, kan het misschien een verschil maken als je weet dat veel borstels schadelijke chemicaliën bevatten. Het kiezen van een duurzame haarborstel is een gemakkelijke manier om je negatieve impact op het milieu te verminderen door betere keuzes te maken voor uzelf en toekomstige generaties. 

Er zijn veel soorten duurzame haarborstels om uit te kiezen, en de keus kan overweldigend zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan plastic omdat ze goedkoop en gemakkelijk schoon te maken zijn. Anderen houden van houten haarborstels omdat ze prettig aanvoelen op de hoofdhuid, en je haar na verloop van tijd niet beschadigen. 

De meest duurzame optie is een bamboeborstel omdat bamboe snel groeit en het een van de meest hernieuwbare bronnen ter wereld is. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat bamboe opraakt! Bamboe haarborstels zijn er ook in allerlei verschillende vormen, zodat je er een kunt vinden die het beste bij je behoeften past. 

Kortom, er zijn veel geweldige opties beschikbaar, dus lees verder voor onze top tien lijst! 

The Bamboovement – Duurzame Haarborstels van bamboe voor Vrouwen

Deze bamboe haar borstel is ook echt helemaal van bamboe. Niet alleen de borstel zelf, maar ook de haren op de borstel zijn kleine bamboepennen. Dat maakt deze haar borstel ideaal om je haar mee te kammen, ook als je lang haar hebt. De bamboe haar borstel van The Bamboovement (€20) heeft twee voordelen. Niet alleen kan je daarmee je haar kammen. Je kunt ook je hoofdhuid masseren. Daardoor wordt je hoofdhuid beter doorbloed. Er wordt de kans op haaruitval een stuk kleiner. Wat een extra goed gevoel zal geven is dat er voor deze borstel geen dierproeven nodig waren. En ook geen haren van dieren.

duurzame haarborstel

En oh ja niet te vergeten omdat de borstelharen van bamboe zijn en een comfortabele afgeronde kop hebben, wordt je haar niet statisch tijdens het kammen. Dat is met plasticborstels wel anders. Die werken als van der Graaf generator. Heel leuk als je een natuurkundeproefje gaat doen, maar minder leuk als je haren door statische elektriciteit  recht overeind staan, en je zo een belangrijke vergadering hebt. Kortom deze bamboeborstel is niet alleen heel duurzaam. Je kamt je haar hiermee ook nog eens veel lekkerder. Dus zelfs als je ecologie maar een onzinnig onderwerp vindt, is dit een waanzinnig lekkere borstel.

Bamboozy Bamboe Haarborstel Middel Ovaal plasticvrij duurzaam biologisch zero waste milieuvriendelijk

Een andere, wat voordeligere, haar borstel is de Bamboozy Bamboe Haarborstel Middel Ovaal. Ook deze bamboe haar borstel is geheel plasticvrij en bestaat helemaal uit bamboe. 

De bamboe haarborstel is verpakt in een mooie kartonnen doos, waardoor het ook  nog eens een heel mooi geschenk is. Bamboe heeft van nature een antibacteriële werking. Dus het is wel net zo hygiënisch. Ook voor deze babbelbox ook geldt dat hij een massagefunctie heeft, dus extra goed is voor je hoofdhuid. 

borstel

Vooral voor de aarde is deze borstel ideaal maar hij is geschikt voor alle huidtypes en haartypes. Kortom deze hele borstel is compleet plasticvrij en duurzaam. Door deze borstel te kopen doe je een structurele zet naar een wereld met minder afval.

FELDIEN – Haarborstel – Roze – Baby Brush – Ronde Massageborstel – Anti roos

Siliconen vormen een lastig dilemma. Aan de ene kant veroorzaken ze geen microplastics en zijn ze veel duurzamer dan gewone plastic. Aan de andere kant hebben ook siliconen wat milieu betreft nadelen en zijn ze niet ecologisch. Als je toch de keuze kan je beter voor siliconen kiezen dan voor plastic, omdat siliconen veel en veel langer meegaan en niet snel in stukjes breken. Dus heb je niet van siliconen gekocht dan gaat het ook echt tientallen jaren mee. En, naar schijnt, zijn siliconen ook redelijk eenvoudig te recyclen, al gebeurt dat in Nederland nog niet. Helaas is er nog geen bamboe borstel rond maar deze siliconenborstel is op zich een goed alternatief. Hiermee kan je je hoofdhuid masseren en daarmee de doorbloeding verbeteren. En dat is weer goed nieuws wat betreft het voorkomen van roos, wat aan je gezondheid bijdraagt. Vandaar dat we deze ronde massageborstel toch in het lijstje opnemen, al kan je dus beter voor de bamboe haarborstels kiezen.

duurzame haarborstel

Jollify® Siliconen Haarborstel & Scalp Massager

Ook deze siliconen haar borstel en scalp massager, een anglicisme waarmee de fabrikant waarschijnlijk bedoeltdat je er lekker je hoofdhuid mee kan masseren, gaat in principe een leven lang mee En is daarmee een duurzaam artikel. In deze set bevinden zich twee koppen. Een speciaal voor het kammen en een speciaal om je hoofdhuid mee te masseren. Twee borstels in een dus, wat op zich ook een duurzaam principe is.

kammen

Conclusie: bamboe beter dan siliconen

Wat betreft klimaatvriendelijkheid moet je kiezen tussen bamboe haarborstels of siliconen haarborstels. Plastic is in alle gevallen de slechtste optie. Ook siliconen zijn natuurlijk een kunststof, maar in siliconen zijn de koolstofatomen vervangen door siliciumatomen. Dat maakt siliconen veel slijtvaster en langlevender, en ook minder stijf. Siliconen zijn bruikbaar bij temperaturen onder het vriespunt tot meer dan 100 graden. Dat maakt siliconen een goede vervanger voor plastic, waar biologische materialen nog tekortschieten. 

Klimaattechnisch gezien en ook milieutechnisch gezien zijn bamboe & duurzame haarborstels verreweg de beste optie. Bamboe is een zeer snelgroeiend en duurzaam gewas, dat weinig verzorging nodig heeft en erg sterk is. 

Bamboe behoort tot de snelstgroeiende planten ter wereld. De duurzame gewas wordt al eeuwenlang als bouwmateriaal gebruikt in Azië, en nu is er ook in de rest van de wereld steeds meer interesse voor dit veelzijdige plantengeslacht, dat nauw verwant is met gras. Kortom, bamboe is een essentieel onderdeel van het vergroenen van onze industrie en onze economie. Verder is het natuurlijk gewoon een ontzettend fijn materiaal. Dus laat de bamboe revolutie maar snel komen, Daar wordt de aarde en de mensheid alleen maar beter van.

Volgende