LADEN...

Typ om te zoeken

Planten, zaden en stekjes ruilen: er duiken steeds meer plantenbiebs op

Share

Minibiebs met boeken kennen we inmiddels al en zijn op veel plekken in Nederland te vinden. Nu is hier een hele leuke variatie op ontstaan, namelijk de plantenbiebs! In deze uitleenkastjes die op straat staan kun je planten, zaden en stekjes met elkaar ruilen. Zo wordt Nederland steeds een stukje groener.

Het concept van de plantenbiebs

Uit de kastjes kunnen buurtbewoners plantjes en zaden, maar ook potten meenemen. En voor wat, hoort wat, dus voordat je iets groens meeneemt naar huis dien je ook een plantje, stekje of pot achter te laten. Zo wordt jouw plantencollectie steeds groter en wordt Nederland beetje bij beetje groener.

In Den Haag is sinds augustus zo’n plantenbieb te vinden. “Groen in de stad lijkt vanzelfsprekend met de parken die we hebben, maar is er niet altijd in de eigen omgeving. Met dit initiatief willen we daar aan bijdragen”, zegt één van de initiatiefneemsters Rachel van Duijn tegen het AD.

De plantenbiebs zijn inmiddels door het hele land te vinden

Ook in Breda is de plantenbieb populair: daar zijn er al twee te vinden. Paula Spans, oprichtster van één van de plantenbiebs, vertelde dat het geheel eigenlijk per toeval is ontstaan. ”Ik begon met twee planten en dit werden er steeds meer.  Daarna begon ik me meer in planten te verdiepen en kocht er steeds meer. Je merkt dan dat planten tegenwoordig erg duur zijn. Daarnaast vind is het hartstikke leuk om je eigen stekjes weg te geven of te ruilen voor nieuwe. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

In Hilversum heeft het plantenvirus ook toegeslagen. Cato begon met wat frambozenstekjes op het muurtje van haar voortuin. “Dat werd zo goed ontvangen, dat ik dacht: waarom begin ik niet een plantenbieb. Dat concept bestaat al in Amerika, maar hier is het nog niet zo bekend.” Ze krijgt veel positieve reacties. “Vaak bellen mensen nog even aan om te vertellen wat ze geruild hebben.”

De plantenbieb wordt druk bezocht. ‘’Ik dacht: dat vinden slechts een paar plantenliefhebbers leuk, maar er komen de hele dag door mensen ruilen.” Volgens haar komt dat ook door de coronatijd. “Mensen werken meer thuis, gaan even wandelen en lopen hier langs om te kijken. En ze vertrekken weer met een smile, heel leuk!”

Is er in jouw buurt al een plantenbieb te vinden? Zo niet, dan kun je er ook eentje gemakkelijk zelf opzetten! Samen vergroenen we Nederland én jouw huiskamer.

Wil je meer lezen over planten? Lees dan hier verder.